Page 105

Egna Röster Egna Bilder

101 Den somaliska maten Somalier äter mycket kött. Oavsett vilken region man befinner sig i och oavsett de olika landsändarnas övriga specialiteter befinner sig köttet mitt på matbordet. I Somalia är det gott om kor, får, lamm och inte minst kameler, och det är svårt att hitta somaliska maträtter helt utan kött. Digir är emellertid en väldigt populär vegetarisk rätt. Det kan översättas med bruna bönor, men i receptet ingår också majs, kaffebönor och olivolja, som kokas ihop innan lite socker strös över vid serveringen. I norra delen av Somalia, som en gång var en engelsk koloni, är ris det vanliga baslivsmedlet. I södra delen, som koloniserades av italienarna, dominerar pastan. Både riset och pastan är importerade ingredienser i det somaliska köket. I de flesta maträtter ingår många kryddor; rätterna är indo-arabiskt influerade och smaksätts gärna med koriander, persilja, kardemumma, ingefära och chili. I södra Somalia finns vidsträckta odlingsmarker och där växer förutom de vanliga grönsakerna en rad exotiska frukter som papaya, guava, vattenmelon, granatäpple, mango, blodapelsin och banan. Med sin höga kvalitet var bananen nationens stolthet och exporterades över världen innan inbördeskriget slog sönder landet.


Egna Röster Egna Bilder
To see the actual publication please follow the link above